Жителите на община Генерал Тошево гласуват днес дали да се добива газ на

...
Жителите на община Генерал Тошево гласуват днес дали да се добива газ на
Коментари Харесай

Генерал Тошево прави днес референдум за добива на газ

Жителите на община Генерал Тошево гласуват през днешния ден дали да се добива газ на територията на общината. Решението за осъществяване на референдума бе взето от Общинския съвет на 1 ноември след всеобщи митинги на локалното население против желанията на вложителя " Русгеоком БГ " за 35-годишна концесия и рандеман на природен газ от находище „ Спасово ”, което обгръща 18 села в района. Местните хора се притесняват, че добивът на газ ще се отрази пагубно на земята и водата на Добруджа, оповестява Дарик.

Девет публични разисквания и 36 разяснителни срещи за референдума бяха извършени в обитаемоте места на общината. На срещите е разяснено, че въпросът на референдума, макар че е по-сложно дефиниран, е заложен по този начин, с цел да е легален.

Жителите на общината би трябвало да отговорят: Против ли сте Община Генерал Тошево посредством Общинския съвет или кмета на общината да утвърждава устройствени проекти, определящи територии за изследване, рандеман, преправка на следните подземни благосъстояния: петрол, природен газ, твърди горива, минни боклуци?

Малко над 13 000 души имат право на избор в община Генерал Тошево. 245 души са дописани в изборните описи по сегашен адрес. За да бъде годен вотът е нужно не по-малко от 5300 души, или 40%, да гласоподават. Освен това 50% плюс един от гласувалите би трябвало да са дали отговор с " да ".

Изборният ден стартира в 7.00 ч. и продължава до 20.00 ч. Референдумът се организира от Общинската изборна комисия, основана за мандат 2015-2019 година На 18 декември изборните бумаги ще бъдат предадени в Централната изборна комисия (ЦИК).

Допитването ще коства на локалния бюджет малко под 35 000 лв. съгласно предварителните сметки.

В послание към жителите на общината кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров призова всички да излязат и да гласоподават. Димитров бе безапелационен, че той и фамилията му ще гласоподават с " да ", тъй като са против добива на естествен газ в община Генерал Тошево и искат природата, водата и въздухът да се запазят чисти и да бъде предпазен главният занаят - земеделието. Не познавам хора, които да са " за " добива на газ ", акцентира кметът.

" След референдума на 17 декември ще желаяме среща с премиера Борисов и ще настояваме централната власт да се съобрази с вота на нашите поданици ", съобщи пред Дарик Валентин Димитров.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР